Over ons

Magazine

Onlangs is er in het Hele Westland een prachtig stuk verschenen over het ontstaan van Juwelier Zwinkels. Dit prachtige stuk is geschreven door Geraldine Mars en willen wij u niet onthouden.
 

Frans Zwinkels: “Ik verkoop geen sieraden; ik verkoop emotie.”

 
Frans Zwinkels is eigenaar van juwelierszaak in Naaldwijk. Daar is hij samen met zijn vrouw Karin te vinden om zo persoonlijk contact te houden met de klanten. Voor hem een belangrijke factor, naast de andere factor die bovenaan zijn lijstje staat: het verlenen van service. 
 
Als zoon van een tuinder groeide Frans Zwinkels op in Kwintsheul. Na de lagere school volgde hij de LTS waarin hij zich specialiseerde in fijnmechanische techniek: “Ik was 16 jaar toen ik van de LTS af kwam. Het was geen optie voor mij om gelijk te gaan werken, dus ik ben een vervolgopleiding gaan doen in Rotterdam. Daar kon ik aan de Christiaan Huygensschool een MTS-opleiding volgen in uurwerktechniek en dat vond ik zo fascinerend! Ik heb de opleiding met goed gevolg afgelegd en kreeg aansluitend een baan bij een juwelier waar ik zeven jaar heb gewerkt.”
Door zijn huwelijk met Karin werd ondertussen verhuisd naar Monster. Op een dag maakten ze een wandeling en Frans weet het nog precies: “Het was 1 januari 1989 en we liepen door de Molenstraat. We zagen dat daar een pandje vrij was. We werden gelijk enthousiast om het te gaan huren zodat we een eigen juwelierszaak konden beginnen. Die droom had ik al heel lang. Het ondernemerschap heb ik van oudsher thuis. Mijn vader was tuinder en dat heeft niets met het juweliersvak te maken, maar het ondernemen zit je wel in het bloed. Je wilt bezig zijn met datgene wat je leuk vindt. We konden het pand huren en op 1 juli 1989 was de opening. Ik ben er eerst alleen gaan werken, uiteraard met ondersteuning van Karin, maar na twee maanden heb ik gevraagd of ze halve dagen wilde komen helpen. Binnen een jaar was ze volledig aan het werk en sindsdien doen we alles samen. We hebben onze ziel en zaligheid in de winkel gestopt.”
 
Ziel
Het ging goed met de juwelierszaak. “We groeiden en er kwamen steeds meer leukere en luxere merken op ons pad. Dit ambieerden wij ook; het is prachtig om een mooi merkenpakket neer te zetten. De winkel krijgt hier een meerwaarde door.”
Zeventien jaar geleden werd in dezelfde Molenstraat verhuisd naar een ander, groter pand. Het echtpaar had een dusdanige voldoening in hun werk, dat ze voorzichtig gingen denken aan een tweede zaak. “Toen de mogelijkheid kwam om in Naaldwijk een juwelierszaak over te nemen, besloten we dat te gaan doen. Bijna negen jaar geleden hebben we ons tweede filiaal geopend in de Molenstraat in Naaldwijk. Ja, weer aan een Molenstraat. Hoe is het mogelijk hè?” In 2016 werd het pand aan de molenstraat te klein en kregen Frans en Karin de kans om te verhuizen naar een pand 100 meter verder in de straat. De winkel in Monster was inmiddels gesloten en zo konden de twee winkels worden samengevoegd. De winkel bood perfect de ruimte om veel beleving te creeren.
 
Emotie
De moderne tijd brengt met zich mee dat veel via Internet gekocht wordt. Ook Juwelier Zwinkels gaat hierin mee. “We hebben een kleine webshop en deze wordt nu uitgebreid. Dit is een toegevoegde waarde maar ik blijf erbij dat persoonlijk contact het allerbelangrijkste is. De mensen willen op een site zien wat er te koop is, maar toch is het belangrijk dat ze in de winkel kunnen zien wat ze kopen. Ik zeg altijd: ‘Ik verkoop geen sieraden, ik verkoop emotie.’ Want negen van de tien keer is er een bepaalde aanleiding om hier een cadeau te kopen. En daarvoor is dat persoonlijke contact zo belangrijk! We zitten in een duurdere branche, maar het hoeft niet altijd duur te zijn. Dat valt heel erg mee.”
 
Sieradenlijn
Om zich nog meer te onderscheiden heeft Juwelier Zwinkels sinds het jaar 2000 een eigen sieradenlijn: Millery Jewelry. “Dit is de toegevoegde waarde die je kunt geven. Karin ontwerpt iets en de goudsmid maakt het. Van ieder sieraad maken wij er een, dus je weet dat je echt iets unieks hebt. Het zijn meest gouden colliers waarbij we gebruikmaken van bijzondere edelstenen. Karin ziet heel goed hoe iets er uit moet gaan zien. Het is heerlijk om een goudsmid in huis te hebben die dezelfde taal spreekt. En vindt een cliënt een bepaald sieraad mooi, maar heeft deze liever niet in wit goud maar rosé, dan kunnen we dat maken.”